Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Plinius Blog

Plinius: a recept

2016. január 20. - pliniuscocktail

 A Plinius koktél egy frissítő, fiatalos desszertital, mely receptje a klasszikus Daiquirí bombabiztos alapjain nyugszik. Az italt a Bacardí Legacy Cocktail Competition Magyarországon első alkalommal megrendezett országos fordulójára készítettem.

hu152590_1.jpg

Mikor elkezdtem próbálgatni, hogy mivel fogok nevezni a versenyre, annyi volt csak biztos, hogy egy gyümölcsös Daiquirí twisttel szeretnék pályázni. Kipróbáltam sok mindent, volt például ananászos, mangós, passionfruitos, meggyes alfa verzió is, míg rá nem találtam a szilva-zsálya kombóra. A szilva, amellett, hogy remekül reprezentálja kis hazánkat (azt mondják, hogy a legelterjedtebb gyümölcsfafajta, és a legkedveltebb lekvár alapanyag itton - szerintem Bálint gazdának elhihetjük), nagyon jól kiegészíti a Bacardí Carta Oro karamellás, vaníliás ízeit a maga édeskés, marcipános tónusaival. A vanília külön hangsúlyt is kap az italban, mert édesítőként egy kevés házi vaníliás cukorszirupot használok hozzá. Hogy az édes ízeket még jobban kiemeljem, ugyanakkor egy kis extra fűszerességet is biztosítsak a koktélnak, egy csipet zellersót is hozzáadtam. Jöhetett az elmaradhatatlan Daiquirí-alapanyag, egy egészséges adag lime-lé, valamint egy zsályalevél, amely egyrészt fanyarságával remekül hozzájárul az ital egyensúlyához, másrészt az ital finish-ét kissé szárazzá varázsolja, és ezzel teszi igazán komplexszé az ízélményt.

 Eddig simán ment a dolog, imádok új italokkal kísérletezni, úgyhogy nagyon élveztem az egész folyamatot. A neheze csak most jött: a névválasztás.Valami olyasmit szerettem volna, ami utal az alapanyagokra, már alapból van kulturális szempontból fontos hagyatéka, és jól is hangzik. Beletelt egy időbe, míg végül rátaláltam egy minden kritériumnak megfelelő névre, a Plinius-ra. Caius Plinius Secundus, az első századi, római polihisztor írta ugyanis a világ első enciklopédiáját, tehát kulturális szempontból hatalmas hagyatékot ajándékozott az emberiségnek, ezen kívül a zsályáról és a szilváról is írt ebben a jelentős művében. A szilvafát Európában a rómaiak juttatták el egészen a Brit szigetekig, így a név kontinensünk gyümölcstermesztési tradícióira is utal. Ennek a hagyománynak a fontossága pedig párhuzamba állítható a Bacardí által ránk hagyott és a mai napig ápolt felbecsülhetetlen örökséggel: a rumgyártás forradalmasításával (ún. párhuzamos lepárlás, speciális faszenes szűrés, 1862 óta használt élesztő, hogy csak néhányat említsek), ikonikus koktélokkal (Mojito, Daiquirí, Cuba Libre), és a családi hagyományok tiszteletével.

A Plinius-t (a Bacardí Legacy Cocktail Competition szabályaihoz igazodva) könnyű elkészíteni, így otthon is gyorsan összepattinthatsz egyet. Íme a recept:

Bacardí Carta Oro: 50 ml

Sió Frissen Préselt Szilva: 25 ml

Friss lime-lé: 20 ml

Házi vaníliás cukorszirup: 15 ml

Zellersó: 1 csipet

Zsályalevél: 1 db

Rázd össze az alapanyagokat, majd teaszűrőn át töltsd a jéghidegre lehűtött pohárba! Fogyaszd mértékkel és felelősséggel! Egészségedre! 

A bejegyzés trackback címe:

https://plinius.blog.hu/api/trackback/id/tr368285596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása